Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، شاید عنوان «شب آرزو‌ها» خیلی نتواند عظمت این شب بزرگ را بیان کند؛ شبی که مومنان مدت‌هاست منتظر فرارسیدن آن هستند که آرزو‌های دست نیافته خود را با درخواست و تمنا از پروردگار متعال، دست یافتنی کنند. شاید بهترین شب برای آرام گرفتن دل‌های ناآرامی که مدت‌هاست بغض سختی امتحانات دنیا را در گلو خفه کرده اند، نخستین شب ماه رجب المرجب باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رجبی که از ابتدا تا انتهایش مملو از فضیلت است، اما در لیلة الرغائب آن، گویی درِ ورودی خانه خدا، چهارطاق باز است.

لیلة الرغائب، شب آرزو‌ها نیست!

حجت‌الاسلام و المسلمین سید احمد حسینی کارشناس مذهبی و پژوهشگر دینی، در خصوص معنای لیلة الرغائب به خبرنگار ما گفت: رجب نام نهری است در بهشت. در بین مردم لیلة الرغائب با عنوان شب آرزو‌ها جا افتاده است. وقتی که با دقت به لغت عرب نگاه می‌کنیم، متوجه می‌شویم که رغائب جمع رغیبه به معنای میل و عطا یا بخشش است؛ بنابراین اگر به میل تعبیر شود، یعنی شبی که میل و توجه بندگان نسبت به عبادت زیاد است. کسانی که توجه فراوانی به این تعابیر دارند، در این شب میل زیادی به عبادت دارند. اگر رغائب را به معنای عطا بگیریم، یعنی شبی که خداوند متعال در آن فراوان می‌بخشد.

شبی که همه را شیفته خود کرده است

وی درباره عظمت لیلة الرغائب اظهار کرد: لیلة الرغائب از شب‌های بسیار مهم برای شیعه است. مرحوم سید بن طاووس در کتاب شریف اقبال الاعمال روایتی از پیامبر اکرم (ص) بیان کرده و به اهمیت آن اشاره کرده است. مرحوم کفعمی در کتاب شریف بلدالامین نماز معروف این شب را عنوان کرده است. شیخ عباس قمی (ره) در مفاتیح ویژه به این شب اشاره کرده است. مرحوم شیخ طوسی هم در کتاب المتهجد نسبت به شب لیلة الرغائب مطالبی را عنوان کرده است.

بیشتر بخوانید

اعمال لیلة الرغائب؛ شب آرزو‌ها «لیلةالرغائب» در کلام خاتم النبیین (ص) لیلة الرغائب، شب گذشتن از رغبت‌های دنیایی است

کار‌هایی که بهشت را بر انسان واجب می‌کند

این کارشناس مذهبی در ادامه به اعمال لیلة الرغائب اشاره و بیان کرد: یکی از مهمترین اعمال درباره این شب مهم، روزه در شب جمعه اول ماه رجب یا همان لیلة الرغائب است. از پیامبر اکرم (ص) روایت شده است، هر کسی در ماه رجب که ماه استغفار امت من است، یک روز را روزه بگیرد، موجبات خشنودی خدای متعال را فراهم کرده است. غضب الهی از چنین شخصی دور شده و بهشت بر او واجب می‌شود. شب جمعه اول ماه رجب که فرا رسید، بین نماز مغرب و عشا نمازی وارد شده است.

شیوه خواندن نماز لیلة الرغائب

حجت الاسلام و المسلمین حسینی درباره نماز لیلة الرغائب گفت: این نماز که ۱۲ رکعت دارد، خواندنش بین نماز مغرب و عشا وارد شده است. در مفاتیح آمده است، دوازده رکعت نماز به جا مى آورى، هر دو رکعت با یک سلام به این ترتیب که در هر رکعت یک مرتبه سوره «حمد» و سه مرتبه «سوره قدر» و دوازده مرتبه «سوره توحید» می‌خوانى و هنگامى که از نماز فارغ شدى، هفتاد مرتبه مى گویى اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِیِّ الْأُمِّیِّ وَ عَلَى آلِهِ وَ آلِ مُحَمَّدٍ خدایا! بر محمّد پیامبر درس ناخوانده و خاندانش درود فرست. سپس به سجده می روى و هفتاد مرتبه می گویى «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ پاک و منزّه است پروردگار فرشتگان و روح» آن گاه سر از سجده بر می‌دارى و هفتاد مرتبه مى گویى «رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ إِنَّکَ أَنْتَ الْعَلِیُّ الْأَعْظَمُ پروردگارا! مرا بیامرز و بر من مهرورز و از آنچه از من میدانى بگذر، تو خداى برتر و بزرگ‌ترى» دوباره به سجده مى روى و هفتاد مرتبه مى گویى «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ پاک و منزّه است پروردگار فرشتگان و روح» سپس حاجت خود را می‌طلبى که به خواست خدا برآورده خواهد شد.

نمازی که شب اول قبر به دادمان می‌رسد

وی افزود: آن قدر نماز لیلة الرغائب اهمیت دارد که پیامبر اکرم (ص) درباره آن فرمودند که شب اول قبر خداوند متعال ثواب این نماز را با زیباترین صورت و با روی گشاده و درخشان به فردی که آن را قرائت کرده، ارائه می‌دهد. فراموش نکنیم که باید از اعمال این چنینی تا لحظه مرگ حفاظت کنیم که در قیامت با ما بماند.گفته شده که خداوند با زبان فصیح صاحب این نماز را در شب اول قبر پاسخ می‌دهد. جالب اینجاست که فرد متوفی در شب اول قبرش این عمل را در شمایل یک انسان می‌بیند. این عمل خطاب به میت می‌گوید، بشارت بر تو باد برای این عمل؛ تو نجات یافته ای.

این کارشناس مذهبی در پایان اضافه کرد: شخص متوفی می‌گوید تو چه کسی هستی؟ من زیباتر از تو، خوشبو‌تر از تو و خوش کلام‌تر از تو ندیدم. سپس آن عمل که در شمایل یک انسان است می‌گوید، من ثواب آن نمازی هستم که در لیلة الرغائب فلان سال به جا آوردی. من نزد تو آمدم که حقت را ادا کنم؛ مونس تنهایی تو باشم، وحشت را از تو بردارم و تا لحظه قیامت انیس و مونس تو باشم و همراهی ات کنم.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: لیله الرغائب شب آرزوها ماه رجب لیلة الرغائب هفتاد مرتبه شب اول قبر شب آرزو ها ماه رجب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۵۷۷۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آرزو‌های شیرین برای محله‌ای در دروازه تاریخ /دروازه ری در انتظار لباس نو

ری، تهران، ساوه، اصفهان، کاشان؛ از هر سوی که زائران برای تشرف به حرم مطهر بانوی کرامت قصد ورود به شهر قم را داشتند، باید از دروازه‌ای در باروی شهر وارد می‌شدند که به «دروازه ری» معروف بود.

دروازه ری که احتمالاً کهن‌ترین دروازه قم قبل از احداث جاده ناصری از مسیر علی‌آباد به قم و شاهراه ارتباطی شهر با ری و تهران محسوب می‌شده، تا سال ۱۳۲۱ هنوز پابرجا بوده است.

اگر در اسناد تاریخی که جست‌وجو کنید، المان هویتی دروازه ری را خواهید دید. یک بنای ساده و گنبدی که نشان از تاریخ پرفرازونشیب شهر قم دارد و کاروان‌های اهل دانش و زیارت در سفر به قم را به سمت این شهر راهنمایی می‌کرده است.

محله دروازه ری و نوبهار (چاله کاظم) پیش‌ازاین، مزرعه سعدآباد را در خود داشت و مقبره «خواجه اباصلت» از یاران امام رضا (ع) را در خود جای داده بود که هنوز هم وجود دارد.

دروازه‌ای میان بهشت و جهنم

از جمله ازدست‌رفته‌های محله دروازه ری می‌توان به «گذر ری» اشاره کرد که جایش در محله خالی است. این گذر سه یا چهارطاق چشمه‌ای داشته که به میدان کهنه و پامنار متصل می‌شده است. گفته می‌شود گذر حدود ۴۰ سال پیش تخریب شده و موجب شده است شکل و شمایل کنونی این محله چندان تاریخی و هویتی نباشد.

از پیشه‌های قدیم مردم این محل که در گذر هم نشانی داشت، می‌توان به نمک‌کوبی اشاره کرد. اهالی معاصر این محله هرچند آثاری از برج و باروی دروازه ندیده‌اند، اما زیبایی گذر و گاراژی که اتوبوس‌های راه پیموده از دشت مسیله به آن وارد می‌شد را به خاطر می‌آورند.

این محله تا سال‌ها در برزخی از دشت‌های سرسبز و باغات انگور و کوره‌های آجرپزی محلات مجاور قرار داشت، گویی دروازه‌ای میان بهشت و جهنم بود. در بیرون گذر هرچند شهر تا سال‌ها در حال تغییر و گذر از سنت به مدرنیسم بود، اما قطار مدرنیسم دیرتر و ناقص‌تر به دروازه ری رسید و غبار فرسودگی را بر تن این محله برجای گذاشت.

مهم‌ترین مشکل محله ناتمام ماندن خیابان و ترافیک ناشی از آن است که به تعبیر اهالی، محله را شبیه به مناطق جنگ‌زده کرده است. حداقل می‌شد از این بنا‌های تخریب شده به عنوان فضای عمومی استفاده کرد.

احمد اشعری، کارشناس حوزه شهرسازی از جمله کسانی است که روی مشکلات محله دروازه ری کار علمی انجام داده است و آن را از نظر گونه بافت‌شناسی «بافت ناکارآمد میانی» دسته‌بندی می‌کند.

به گفته وی، محله دروازه ری در خط مرزی بافت تاریخی ۳۰۰ هکتاری قم قرار دارد که در گذشته اراضی کشاورزی و کوره‌پز خانه بوده، اما از سال ۱۳۳۵ به تدریج سکونت در آن اتفاق افتاده است.

محله دروازه ری بر اساس سرشماری سال ۹۵ حدود ۱۴ هزار و ۷۰۰ نفر جمعیت دارد و چهار هزار خانواده در آن زندگی می‌کنند. ۲۵ درصد ساکنان محله دروازه ری، از اتباع هستند.

محور این محله در طرح تفصیلی، چهار طبقه دیده شده و قرار است انواع کاربری‌های خدماتی در آن لحاظ شود. این خیابان هم‌اکنون ۶۴ نوع فعالیت اقتصادی و خدماتی را در خود جای داده است و بخشی از این فعالیت‌ها نیز سازگاری مناسبی با محله ندارد.

این کارشناس حوزه شهرسازی معتقد است برای مرهم گذاشتن بر این زخم نیمه‌باز باید پروژه تملک خیابان دروازه ری را تکمیل کرد، اما در عین حال باید تلاش کنیم تا کارکرد محلی و انسجام اجتماعی در این محله حفظ شود.

اشعری با اشاره به وجود فضا‌های بلاتکلیف در محله و در جریان تملک نیمه‌تمام بدنه خیابان، می‌گوید: با هزینه اندک می‌توان این فضا‌های بلاتکلیف را به مکانی برای توقف اهالی تبدیل کرد.

وی با اشاره به وجود بعضی کاربری‌های ناسازگار در این محله عنوان می‌کند: با تملک چند پلاک می‌توان برای اهالی مسکن تولید و الگوی صحیح توسعه محله را تدوین کرد.


بازآفرینی محله دروازه ری پیگیری شده است

از جمله پیشنهاد‌های مشاور برای این محله، تملک آب‌انبار حاج رئیس به‌عنوان یک عنصر هویتیِ واقع در آن و اضافه کردن یک عنصر دروازه‌ای در محل طاق قدیم برای ارتقای هویت محلی بود که با پای‌کار نیامدن اداره کل میراث فرهنگی، معطل مانده است.

این کارشناس شهرسازی معتقد است یک سری از کاربری‌های ناکارآمد همچون مصالح‌فروشی و حمام متروکه در این محله باید برای تأمین خدمات عمومی به کار گرفته شود.

فرایند اجرایی شدن بازآفرینی محله دروازه ری تا امروز بدون تغییر در این تصمیم‌گیری پیگیری شده است، اوایل سال ۱۴۰۲ شهردار قم اعلام کرد که این پروژه در اولویت تملک با همان عرض ۱۸ متر است.

محمدحسین علی‌اکبری، مدیر منطقه یک شهرداری قم، مرداد سال گذشته در توضیح مشکلات و چالش‌های بازگشایی محله دروازه ری به ریزدانگی املاک این محله اشاره کرد که توافق با مالکان را دچار مخاطره می‌کند.

مساحت پایین املاک تجاری و کوچک بودن آنها یکی دیگر از معضلات تملک در این پروژه است، چراکه این املاک وسیله امرارمعاش اهالی است، اما ارقام تملک به نحوی نیست که ملک تجاری دیگری جایگزین آن شود، از طرفی بسیاری از ملک‌ها جنوبی‌ساز یا به صورت مشاع است که فرایند تملک را دچار چالش می‌کند.

از طرفی به گفته این مسئول شهرداری قم، بخشی از این محله در بافت تاریخی قرار دارد و بهسازی آن نیازمند مشارکت سازمان میراث فرهنگی است.

تلاش برای بازگرداندن امید به محله

با این همه تاکنون نزدیک به ۴۰ قطعه در محله دروازه ری تملک و تخریب شده و جدول‌گذاری و ساخت محور نیز در حال انجام است. گام بعدی احداث مرکز فرهنگی و فضای سبز کوچک این محله توسط شهرداری قم است که می‌تواند امید را به رگ‌های محله بازگرداند.

مدیر منطقه یک شهرداری قم در پاسخ به ابهاماتی درباره عرض محور دروازه ری، عرض ۱۸ متری را مصوبه طرح تفصیلی شهر قم می‌داند که با توجه به قرار گرفتن نیمی از محله در محدوده بافت تاریخی، شهرداری بر سر اجرای همین مقدار نیز با سازمان میراث فرهنگی دچار چالش است.

آذرماه سال ۱۴۰۲ بود که دفتر تسهیل‌گری محله دروازه ری تشکیل و در مسجد این محله جلسات با اهالی برگزار شد. مفهوم احداث دفتر تسهیل‌گری این است که بهسازی یک محله را تنها کالبدی نبینیم بلکه باید به مسائل اجتماعی و اقتصادی به‌صورت توأم با موضوعات کالبدی و عمرانی توجه کرد.

در روز‌های اخیر تصاویری در فضای مجازی رد و بدل می‌شود که نشان دهنده ادامه تملک و تخریب بعضی املاک در مسیر خیابان ۱۸ متری این محله است.

نقش ویژه محله دروازه ری در روز‌های دفاع مقدس و تقدیم ۱۲۸ شهید به کشور، حضور مشاهیری همچون امیر موسوی فرمانده ارتش جمهوری اسلامی و وجود جمع بزرگی از ایثارگران انقلاب اسلامی و جنگ از نقاط قوت و سرمایه‌های اجتماعی این محله است که می‌توان با پررنگ کردن این نقش، به بهبود مشارکت اجتماعی برای حل معضلات آن کمک کرد؛ مسجد فعال و اهالی دغدغه‌مند که روز‌های بهتری برای محله‌شان آرزو می‌کنند، از سرمایه‌های ارزشمند این محله است.

یکی دیگر از سرمایه‌ها و دارایی‌های محله، تنوع قومیت‌ها و ملیت‌ها است که می‌تواند فرصت تلقی شود. شبکه خویشاوندی، مهارت‌های فنی، همچنین وجود عناصری همچون آب‌انبار و مسجد از دیگر سرمایه‌های محله است.

پای صحبت قدیمی‌ها که بنشینی، خاطرات جالبی از روزگار گذشته محله دروازه ری دارند. از گاراژی که محل تردد مسافران به قم بود و روستانشینان و عشایر کلکو از دشت مسیله به آن می‌رسیدند. از پرده‌خوانان و پهلوانان که هرازگاهی بساط خود را در میانه محله به پا می‌کردند و بوی نان سنگک تازه و دود کبابی که زیرگذر به مشام می‌رسید.

شاید امروز بخشی از این خاطرات دیگر رنگ‌باخته باشد، اما می‌توان دروازه ری را طوری بازسازی کرد که اصالتش به یادگار بماند و اهالی‌اش همچنان پایبند این محله باشند.

منبع:ایمنا

باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • آرزو‌های شیرین برای محله‌ای در دروازه تاریخ /دروازه ری در انتظار لباس نو
  • درمان پرولاپس مخاطی رکتوم به روش اندوسکوپیک برای نخستین بار در دنیا
  • درمان موفقیت آمیز پرولاپس مخاطی رکتوم به روش اندوسکوپیک در شیراز
  • سمنان، میزبان اردوی تیم‌های ملی و جوانان هندبال بانوان
  • مراسم رونمایی از فصلنامه «ماجرا» برگزار می‌شود
  • فیلم| از آرزو تا واقعیت؛کاپیتان تیم ملی فوتسال ایران در چایخانه امام رضا(ع)
  • امام جمعه تهران: مذاکره موشکی نکردیم، نمی‌کنیم و نخواهیم کرد /وقتی می‌گوییم می‌زنیم محکم می‌زنیم /در مساله عفاف و حجاب دوقطبی شکل ندهید
  • زمینه‌سازان شهادت امام حسین (ع)
  • سیتیزن‌ها در یک قدمی صدر / دی‌زربی در خانه گلباران شد!
  • فضیلت‌گرایی اخلاق توحیدی برترین مرتبه اخلاق است